De ce imi place Vladimir Draghia  

Pe Vladimir Draghia l-am cunoscut la un atelier de lectura din cadrul “Proiectului 10 Scriitori contemporani citesc pentru  smARTkid”, iar verdictul meu este: Da, imi place Vladimir Draghia. Primul lucru care mi-a placut a fost ca la o astfel de intalnire, a venit insotit de fiica sa, desi este doar un bebelus.

Pe Vladimir Draghia l-am cunoscut la un atelier de lectura din cadrul “Proiectului 10 Scriitori contemporani citesc pentru  smARTkid”, iar verdictul meu este: Da, imi place Vladimir Draghia. Primul lucru care mi-a placut a fost ca, la o astfel de intalnire, a venit insotit de fiica sa, desi este doar un bebelus.

Pana sa inceapa Zora sa vorbeasca, Vladimir Draghia a trecut cu brio “testul” de lectura si comunicare cu copiii la atelierul Smartkid, unde a fost invitat in calitate de scriitor. Caci Vladimir Draghia este poet. Un poet care recunoaste ca, din poezie, nu faci bani. Si atunci de ce scrie? Din pasiune si din dragoste. Din dragoste pentru Alice, partenera sa de viata, exprimata cel mai bine in volumul “Dragostea n-are plural”.

O descriere a poetului Vladimir Draghia si a cartii sale i-a facut actorul Florin Piersic Jr. “Tipul asta cu patratele pe burtica are inca forta unui copil neslefuit. Aia pe care noi toti am pierdut-o acum multa vreme. Sper ca placheta asta de versuri sa incapa pe mainile unui editor de treaba. S-o faca mica mica, sa-ncapa in buzunarul de la piept. Acolo, in dreptul inimii. Whatever. Poti s-o bagi si-n buzunarul de la blugi. Pe buca stanga. S-o mai scoti din cand in cand si sa-ti speli ochii de praf cu o lacrima stupida.”

Mie imi place Vladimir Draghia. Copiii il adora

Vladimir Draghia nu are doar “forta unui copil neslefuit”, are suflet de copil, lucru pe care l-a simtit imediat audienta sa, cu varste intre 6 si 12 ani. O audienta pentru care trebuie sa gasesti raspunsuri la intrebari pe care tu nu ti le-ai pus in copilarie sau la care ai uitat raspunsul si care trebuie sa le satisfaca intru totul curiozitatea micilor devoratori. Iar, pana sa ajunga sa-ti puna intrebari despre personaje si actiunile lor, orice parinte stie cat e de greu sa-l faci pe copil sa indrageasca lectura. Cand sunt mici, ai nevoie de adevarate skill-uri ca sa le captezi atentia sa te asculte cand le citesti. Skill-uri pe care Draghia le are din plin, “ajutat” cu siguranta si de profesia de actor.

Poza de mai sus exprima cel mai bine faptul ca Vladimir este adorat de copii: a fost aproape strangulat de bratele copiilor dornici sa auda peripetiile Micului Print, de Antoine de Saint-Exupery, povestite si comentate de el.

Imi amintesc ca, la un moment dat, un Smartkid a intrerupt lectura si l-a intrebat pe Vladimir unde se afla asteroidul pe care locuieste Micul Print. Atunci, Vladimir a intins bratul drept si le-a aratat copiilor un tatuaj imens cu Sistemul Solar si centura de asteroizi! Sistemul lui Solar este reprezentat de Alice si Zora. Restul sunt asteroizi!

Cu astfel de analogii, nici nu e greu de imaginat de ce, din orice unghi ai fi incercat sa faci o fotografie, Draghia nu se mai vedea de copiii din jurul lui.

Aceasta imagine a fost surprinsa si de Alice, care l-a ascultat cu mare atentie si a savurat comentariile copiilor si raspunsurile lui Draghia, Pana si Zora a fost linistita de vocea tatalui sau.

Imi place Vladimir Draghia, Imi place Alice Cavaleru

Nu as fi putut spune ca imi place Vladimir Draghia fara sa amintesc de Alice Cavaleru. Daca ar fi s-o descriu in cateva cuvinte, acestea ar fi naturalete, blandete, o femeie care iubeste si care este iubita. In spatele imaginii tinerei care-ti transmite atata candoare este, mai nou, si o antreprenoare la inceput de drum. Caci Alice a lansat de curand piuapiua.ro.

Felicitari, Alice! Felicitari, Vladimir!

Sper sa va revad in aceeasi formula la atelierele gratuite smARTkid, cofinantate de Administratia Fondului Cultural National (AFCN), din primavara-vara!

Alice Cavaleruateliere smARTkidscriitori contemporaniVladimir DraghiaVladimir Draghia fiicaVladimir Draghia poeziiVladimir Draghia smARTkid
Comments (0)
Add Comment